Mając na uwadze kultywowanie i popularyzowanie tradycji kulinarnych powiatu sandomierskiego w 2003 roku Muzeum Okręgowe w Sandomierzu (obecnie Muzeum Zamkowe w Sandomierzu) wystąpiło z inicjatywą organizacji I edycji konkursu pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne. Wydarzenie o randze regionalnej, promujące i dokumentujące niematerialne dziedzictwo kulturowe wpisuje się w założenia (ratyfikowanej w 2011 roku przez Rzeczpospolitą Polską) Konwencji UNESCO z 2003 roku w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Impreza o charakterze cyklicznym odbywa się w siedzibie Muzeum, głównie w jesiennej – wrześniowej scenerii dziedzińca Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Współorganizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Sandomierzu i Gmina Sandomierz.
Uczestnikami konkursu są delegacje miast i gmin powiatu sandomierskiego, które rywalizują ze sobą o zdobycie głównej nagrody tzw. Srebrnej Chochli. Mieszkańcy miast i gmin, w tym reprezentacje kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń z dużym zaangażowaniem włączają się w przygotowanie zarówno samego „produktu konkursowego”, jak również wielu innych regionalnych potraw, wypieków, soków przeznaczonych do publicznej degustacji. Każdej edycji konkursu towarzyszy inny motyw kulinarny. Konkurs Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne został uwzględniony na mapie Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego oraz ujęty w kalendarzu imprez odbywających się w Sandomierzu w wydawnictwie reklamowym pt. Promocja produktów regionalnych Ziemi Sandomierskiej, wydanym przez Fundację Kultury Ziemi Sandomierskiej (2014).